Confinament a Lleida, Alcarràs, Aitona, La Granja d’Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses, Torres de Segre i les EMD de Sucs i Raimat

President David Masot: "Tota l’estima, l’afecte i el reconeixement a les Alcaldesses i Alcaldes del Baix Segre que s’estan deixant la pell per la seva gent i els seus municipis"

Degut a la situació de Covid-19 al Baix Segrià, a partir mitjanit d'aquest diumenge es confinen els municipis de Lleida ciutat, les EMD de Sucs i Raimat i els municipis del Baix Segre: Alcarràs, Aitona, La Granja d’Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre. Per a la resta del Segrià es manté el confinament perimetral. La decisió s'han pres després d'una reunió del Procicat i s'ha anunciat en una roda de premsa conjunta de totes les institucions, amb la participació del president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot.

A la roda de premsa també hi han participat el conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, la consellera de Salut, Alba Vergés, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, el president de la Diputació, Joan Talarn i l'alcalde Lleida, Miquel Pueyo.

El president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, ha explicat que "és un moment complex i la decisió de confinament és difícil de prendre" i ha mostrat el seu "reconeixement als alcaldesses i alcaldesses del Baix Segre que s’estan deixant la pell, des de fa mesos, per la seva gent i els seus municipis."

Masot ha afirmat  que "Un confinament de tota la comarca comportaria també penalitzar els sectors de l’economia que han començat a aixecar el cap en aquestes circumstàncies tant complexes" i ha destacat que "el sector de la pagesia, el comerç, les petites i mitjanes empreses i el turisme es veurien greument afectades quan les dades d’afectacions estan ben concentrades i identificades."

D'altra banda, Masot ha posat el Consell Comarcal a disposició del Govern "en tot allò que pugui ajudar" i ha recordat que l'ens és "interlocutor permanent amb el món local. També ha demanat als membres del Govern de Catalunya una mirada inclusiva, responsable, justa, prudent i valenta alhora" i ha reclamat "dotar a aquests municipis del que venim demanant des del primer dia: més personal sanitari per als CAPs i més mossos pels municipis afectats".

A més, ha insistit en demanar al Govern de Catalunya i a l’Estat "que es prevegin ajuts als sectors econòmics locals i comarcals en aquests moments de màxima dificultat com s'ha fet en altres indrets i situacions similars".

També ha demanat "un reforç important de les proves, el triatge i la detecció i seguiment de les persones que han estat en contacte amb les persones que han donat positiu, donat que avui tenim tecnologia suficient al nostre abast per donar-hi resposta i aconseguir-ho".

Per últim, el president del Consell ha fet una crida a la pedagogia ciutadana i a prendre les mesures de prevenció de distància social, protecció i higiene. "Tenim cura de la gent que estimem protegint-nos nosaltres mateixos. Estic convençut que malgrat les dificultats, ho farem bé.", ha reblat Masot.

Pel que fa a les restriccions, els membres del Govern han explicat que als municipis confinats està restringida l’entrada i la sortida, excepte els desplaçaments per motius laborals en serveis essencials i, durant les primeres 24 hores d’entrada en vigor de la norma, les entrades i sortides de persones treballadores de serveis no essencials per la recollida d’aquells elements imprescindibles per al desenvolupament del teletreball.

A l’interior dels municipis només es permetrà la mobilitat fora del domicili per motius laborals, sanitaris, assistència o cura de persones que ho requereixin, desplaçament a entitats financeres, compra aliment, begudes o altres matèries primeres i altres compres amb cita, activitats de lleure o esport a l’aire lliure amb grups de convivència habitual, horts d’autoconsum i gestions no ajornables o altres situacions de causa de força major o necessitat.

No es permetran trobades o reunions de més de 10 persones tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic, excepte les activitats laborals o el transport públic, ni l'activitat d’hostaleria i restauració excepte les entregues a domicili o la recollida a l'establiment amb cita prèvia.

Sí es permetran les activitats de casals i colònies d’estiu si els menors d’edat i els monitors o professionals són del Segrià. També, prèvia autorització del Comitè Tècnic del PROCICAT, l'apertura d’equipaments culturals, socials o educatius, per atendre a les persones vulnerables a l’onada de calor amb hora concertada i registre de dades de contacte.