El Consell Comarcal del Segrià promou accions de prevenció i sensibilització de salut i educació emocional entre el jovent

El Consell Comarcal del Segrià, mitjançant el Servei Comarcal de Joventut "JoveSegrià", està duent a terme un Pla de Salut i Educació Emocional als instituts de la comarca que consta de diferents accions com tallers, debats, ponències, formacions als equips educatius i espectacles teatrals de caràcter transversal i complementari al currículum escolar. L’objectiu de la iniciativa, que té una durada de quatre mesos, és treballar aspectes de prevenció i de sensibilització que afecten la salut del jovent, així i com la formació contínua del professorat i dels equips educatius.

Les principals temàtiques escollides en el marc de la Taula de Salut Comarcal fan referència a l’ús de les xarxes socials (ciberassetjament), educació emocional i convivència en l'entorn dels instituts, creixement personal i habilitats de vida i la prevenció de la violència vinculada a situacions de gènere.

A finals d’any es van fer actuacions a l’institut Canigó d'Almacelles i al d’Almenar -amb l'entitat Tàctica 360º- i accions formatives amb el professorat de l’institut d’Alpicat dins el projecte “Afluixa’t” per enfortir les relacions de convivència i treball entre iguals. A més, entre aquest mes de gener i el mes de març continuen les accions a Alpicat i també es treballarà amb l'institut Joan Solà de Torrefarrera i l’institut de Seròs.

D’altra banda, la Cooperativa de teatre Nus Teatre durà a terme diferents tallers en matèria de gènere i igualtat en aquests centres educatius, així com representacions de la seva obra en format de teatre fòrum #1000likes, que treballa mitjançant el debat i la interacció en diferents situacions de ciberassetjament.

El Pla de Salut també inclou les accions del projecte Rap'n'Power a Alpicat, una iniciativa que presenta el rap com a eina educativa i de treball de valors educatius dins i fora de les aules.

El Pla de Salut Comarcal del Segrià es gestiona des del Servei Comarcal de Joventut del Consell Comarcal del Segrià "JoveSegrià" i rep el suport de la Direcció General de Joventut i del Programa Salut i Escola. Totes les accions han estat dissenyades mitjançant la Plataforma de Salut Comarcal del Segrià amb la participació dels centres educatius, els tècnics i tècniques de joventut locals, els referents del programa Salut i Escola i han comptat amb la col·laboració dels Ajuntaments d'Almacelles, Almenar, Alpicat, Seròs i Torrefarrera.