La sala La Unió acollirà la presentació del Projecte Basket Beat, que uneix esport, música i formació

Basket Beat

De cara al curs vinent, pretenen implementar aquesta metodologia de treball i de tallers a alguns instituts de la comarca, així com als espais juvenils d'aquesta. Basket Beat s’ha realitzat amb molts col·lectius diferents i els resultats han estat positius.

Basket Beat converteix la pilota de basquetbol en un instrument de música que emet el so greu quan es bota contra el terra (“dum”), i el so agut quan es copeja amb la mà oberta i els dits separats (“tak”). L’aprenentatge es construeix al voltant de la pulsació que, poc a poc, permet descobrir la figura rítmica, el compàs, la veu, el silenci i el moviment. El treball es focalitza en el cos, els interessos i les habilitats dels participants a través d’exercicis pràctics accessibles i divertits que s’utilitzen per fomentar el creixement dels participants i del grup.

Partint d’aquesta base, el projecte entén que música i esport són dues de les manifestacions culturals més freqüents en tots els llocs i contextos socials, de manera que afavoreixen la construcció de la identitat individual/col·lectiva i s’han establert com dos dels pilars fonamentals de les activitats del lleure. Tot i que hi ha multitud de projectes de música a l’abast de tothom, l’esport guanya encara amb escreix la carrera de les activitats culturals davant la formació musical.

És aquí el punt de partida del projecte, que considera que tothom ha de tenir l’oportunitat d’estudiar, crear i gaudir de la seva pròpia música, sota la convicció que l’art i la música generen repercussions i beneficis socials pel conjunt de la població.

Basket Beat és, doncs, més que música i esport, més que una metodologia de treball, és la suma de tots aquests elements per tal de potenciar entre els joves una experiència artística encaminada a la transformació social.

En segon terme, Basket Beat ofereix formacions per a estudiants i professionals de l’educació formal i no formal en els següents àmbits: pedagogia musical, pedagogia esportiva, musicoteràpia, pedagogia social, educació, treball i psicologia social, entre d’altres. Sense oblidar la banda del lleure, es transmeten els fonaments de la metodologia per tal de poder ser replicada i es posa èmfasi en aspectes importants per a la pràctica professional (especialment aquelles habilitats que fan referència a la dinamització i acompanyament de grups). 

Finalment, degut a la capacitat que té Basket Beat per treballar grupalment, es realitzen tallers per a empreses, organitzacions o grups que requereixin fer activitats divertides conjuntament i millorar les seves capacitats grupals, eficiència, creativitat, comunicació...

Més enllà de la música, Basket Beat és una eina pedagògica intencionada per transferir valors, conceptes i procediments a persones, grups i comunitats.

I és que la pràctica musical, que requereix concentració en l’aquí i ara, permet incloure a persones diverses en una mateixa acció, compromet la persona de forma integral i es pot dirigir a treballar àrees específiques com la comunicació i el llenguatge; la psicomotricitat; les interrelacions socials; o les àrees cognitiva i emocional.

Enllaços:

http://www.basketbeat.org/

Basket Beat a Fira Mediterrània 2014

Tv3 Actua BASKET BEAT