El cicle Segrià Corals rendirà enguany homenatge a M. Carme Valls, cofundadora de la coral Shalom

El cicle de cant coral Segrià Corals arriba enguany a la XVIII edició amb la intenció de rendir homenatge a M. Carme Valls Farrà per la seva notable contribució a la promoció de la música i el cant coral.

Segrià Corals, que està organitzat pel Consell Comarcal del Segrià amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida, arrenca aquest diumenge dia 28 a les sis de la tarda a la sala Coliseum de Corbins amb un acte que comptarà amb la participació de les corals CordeVeus, de Corbins, i Sant Bartomeu, d’Alpicat.

L’homenatge a M. Carme Valls estarà present en cada un dels actes del cicle, que aquest any viatjarà per Alpicat (5 de maig), Alcarràs (19 de maig), Montoliu de Lleida (26 de maig), Aitona (2 de juny), Benavent de Segrià (16 de juny), Almacelles (30 de juny), Torres de Segre (22 de setembre), Massalcoreig (29 de setembre), Alguaire (6 d’octubre) i Soses (20 d’octubre).

Entre les novetats d’enguany, el cicle compta amb la participació per primer cop de la coral Noves Veus, de Seròs. A més, tindrà onze concerts, un més que a l’edició anterior.

Figura imprescindible del cant coral

Carme Valls és molt coneguda arreu de Catalunya per la seva llarga i excel·lent trajectòria com a cantant soprano i professora de cant, com a directora de cant coral i com a impulsora de la pedagogia i la didàctica de la música.

El 1984 impulsà la creació del grup de solistes vocals format per Carina Morell, Montserrat Virgili, Francesc Jové, la mateixa Carme Valls i François Barotte al piano.

Durant molts anys ha compaginat els recitals amb la docència del cant, un fet que Segrià Corals ha volgut subratllar i que la converteix en la primera persona viva a la qual el cicle de cant coral del Consell Comarcal rendeix homenatge.

Als 16 anys, impulsada pel seu germà, Lluís Virgili Farrà, es va iniciar en la direcció coral. Entre 1968 i 1973 formà part de l’equip de direcció coral i pedagògic de l’escola d’art infantil de l’Orfeó Lleidatà i introduí els nous corrents didàctics de pedagogia musical.

La tardor de 1973, juntament amb Elvira Querol, funda la coral Shalom, que s’ha consolidat com un referent del cant coral amb actuacions arreu d’Europa.

Durant nou anys Carme Valls va ser membre actiu de l’Equip Tècnic i Comarcal del Secretariat de Corals Infantils de Catalunya, del qual actualment n’és membre consultiu.

En nombroses trobades corals de Catalunya ha fet cantar fins a 6.000 persones (infants i adults).

Com a docent del cant coral, des de 1981 participa en l’elaboració del Pla de Formació Musical per a Mestres en Actiu, organitzat per l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Politècnica de Catalunya i el departament d’Ensenyament de la Generalitat, en la docència i la coordinació a les terres lleidatanes dels cursos i funcionament del pla.

Entre altres actes vinculats al cant coral, l’any 1992 s’encarregà de la coordinació de tots els actes musicals de l’Any Màrius Torres.

L’any 2006 fou la creadora i impulsora del Festival Internacional de Música Musiquem Lleida!

Actualment, Carme Valls és directora de la coral Shalom conjuntament amb un equip de directors i de l’Orfeó Veus del Camp de El Soleràs.