EL CONSELL COMARCAL DEL SEGRIÀ ENCETA A TORREFARRERA EL PROCÉS PARTICIPATIU PER TAL DE REDACTAR EL PLA ESTRATÈGIC 2023-2027

La presentació s'ha celebrat al CEI de Torrefarrera

La jornada ha inclòs la presentació del projecte i la celebració del primer dels tallers previstos dins el període de redacció, que tindrà lloc al primer semestre del 2023. Es preveu celebrar diferents trobades sectorials i temàtiques per tal de definir conjuntament quin és el futur desitjat per als municipis que formen la comarca. David Masot diu que el nou pla s’ha d’adaptar als temps actuals i a la nova conjuntura, “sobretot en l'àmbit econòmic”, fent “una reformulació que és bàsica”. Josep Lluís Huguet demana fer un pla “de consens de tota la comarca” per “afrontar amb garanties la nova situació i la realitat social i econòmica que vivim”.

El CEI de Torrefarrera ha acollit aquest dijous la presentació pública del Pla Estratègic del Segrià 2023-2027, una jornada que ha servit per donar a conèixer l’inici del procés de redacció d’aquets nou pla i que també ha ofert el primer dels tallers participatius previstos dins d’aquest projecte.

L’acte ha estat organitzat per l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Segrià i dinamitzat per l’empresa redactora del projecte, Raiels. La benvinguda ha anat a càrrec de l’alcalde del Torrefarrera, Jordi Latorre, que ha donat pas a la intervenció del cap d’àrea de Promoció econòmica del Consell, Josep Lluís Huguet. El president del Consell Comarcal, David Masot, ha ofert la cloenda, després de la qual ha tingut lloc la execució del primer dels tallers participatius, que ha tractat sobre els escenaris de futur. La jornada ha comptat amb la presència d'alcaldies, consellers comarcals i diputats, també del vicepresident del Consell Comarcal, Toni Bosch, a més d’agents econòmics i socials de la comarca, una trentena de persones en total.

David Masot ha explicat que aquest és el segon Pla estratègic que es fa en pocs anys a la comarca, de manera que, el que ara es pretén, és fer “una actualització” de l'anterior, que “ja estava força treballat”. Per aconseguir-ho, el nou pla s’ha d’adaptar als temps actuals i a la nova conjuntura, “sobretot en l'àmbit econòmic”, fent “una reformulació que és bàsica”. És per això que, segons el president, ara cal treballar “amb la ciutadania, amb les empreses, amb tots els ens, per captar els seus inputs i així reformular i adequar el pla als temps que corren”.

Per la seva part, Josep Lluís Huguet ha remarcat que aquest ha de ser un pla “de consens de tota la comarca”, motiu pel qual ha detallat que hi han de participar “empresaris, agents socials, ciutadania,... tothom que cregui que hi pot aportar hi és benvingut”. L’objectiu final és aconseguir un pla per “afrontar amb garanties la nova situació i la realitat social i econòmica que vivim”, amb problemes com “el despoblament” o reptes com “l'economia circular, la digitalització o l'habitatge”.

Jordi Latorre ha ofert una valoració en la seva condició d’alcalde tot dient que el repte és “trobar estratègies interessants” i que donin resposta a les moltes “necessitats i amenaces” que pesen sobre una comarca tan “gran i diversa” com és el Segrià. És per això que ha demanat que, mitjançant el pla, la comarca sigui capaç de descobrir “les oportunitats i possibilitats” que té per tal de guanyar en competitivitat i riquesa.

Tal com s’ha explicat avui, per a l’elaboració del Pla Estratègic es durà a terme un procés participatiu amb l’objectiu de recollir les inquietuds i propostes de totes les persones que viuen i treballen al Segrià. El primer acte en què la ciutadania ha pogut donar la seva opinió ha estat el d’aquesta tarda a Torrefarrera, en què, a més de presentar la finalitat i les fases d’elaboració del Pla Estratègic, s’ha dut a terme un primer taller participatiu en el qual s’ha definit conjuntament quin és el futur desitjat per al municipis que formen de la comarca del Segrià.

En els mesos següents, es realitzaran noves trobades sectorials i temàtiques amb l’objectiu de recollir l’opinió des de diferents òptiques. En aquest sentit, cal destacar que s’efectuaran dos tipus de trobades: per una banda, les trobades sectorials, que es realitzaran durant el mes de març, en les quals es parlarà de temes d’interès per a empreses, persones emprenedores i treballadores del Segrià; i per l’altra, les trobades temàtiques, que es faran durant el mes d’abril, en les quals es tractaran qüestions d’interès per a la ciutadania (temes socials, culturals, ambientals, etc.).

Referent a les trobades sectorials, s’han previst un total de tres sessions, en cadascuna de les quals es parlarà sobre un sector econòmic concret. Hi són convidades totes les persones i empreses dels diferents sectors i que tinguin ganes d’aportar sobre les seves necessitats, reptes i oportunitats.

Aquestes tres trobades sectorials es realitzaran en diferents municipis. Així, la trobada del sector agrari i agroalimentari tindrà lloc el dijous 23 de març a l’Escola Agrària d’Alfarràs, a les 17h; la trobada del sector turisme i hostaleria es farà el dilluns 27 de març a Lo Casino d’Alcarràs, a les 17h; i la trobada dels sectors indústria, comerç i serveis, el dimarts 28 de març a la Sala Cooperativa de Vilanova de Segrià, a les 16h. També està prevista una trobada amb alcaldes i alcaldesses de la comarca, prevista pel dia 15 de març a les 11h al Consell Comarcal del Segrià. En relació a les trobades temàtiques adreçades a la ciutadania, es realitzaran durant el mes d’abril amb un calendari que s’està acabant de definir.

La finalitat d’aquesta iniciativa és dotar els municipis del Segrià amb un Pla Estratègic actualitzat i poder comptar amb un full de ruta per als propers anys consensuat amb la ciutadania, les empreses, les administracions i les entitats, un pla que tingui com a punt de partida les necessitats dels diferents perfils de població i permeti avançar cap a un desenvolupament ordenat i sostenible del territori a nivell social, econòmic i ambiental. La coordinació i redacció del pla és a càrrec de la cooperativa Raiels. Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.