EL CONSELL COMARCAL DEL SEGRIÀ FINALITZA L’ELABORACIÓ DEL NOU PLA ESTRATÈGIC, QUE PREVEU QUATRE EIXOS ESTRATÈGICS I UNA CINQUANTENA D’ACCIONS

Imatge d'una de les taules de treball que s'han dut a terme

El pla l’haurà d’aprovar la nova corporació comarcal i serà el full de ruta per als anys 2023-2028.

 

Després de quatre mesos de recollida d’informació i d’un procés participatiu, el Consell Comarcal del Segrià ha donat per finalitzada l’elaboració del nou Pla Estratègic de desenvolupament local de la comarca, un document que defineix les línies estratègiques i el camí a seguir en el període 2023-2028. El pla d’acció proposa mig centenar d’actuacions emmarcades en quatre eixos estratègics: governança, activació econòmica, qualitat de vida i territori. El pla l’haurà d’aprovar i posar en marxa la nova corporació comarcal.

L’objectiu del pla és fixar un full de ruta i generar un impacte positiu sobre la població i el territori en matèria de desenvolupament local i dinamització socioeconòmica. Per primera vegada, s’ha fet un pla transversal que inclou accions en tots els àmbits, no només en l’estrictament econòmic. Així, per exemple, entre les accions proposades n’hi ha d’activació i impuls dels sectors primari, agroalimentari, industrial, turístic, comerç de proximitat, emprenedoria, bioeconomia, serveis a les persones, habitatge, arrelament, valorització del patrimoni cultural i d’interès natural, cohesió social, transició energètica, gestió de residus i forestal, mobilitat i connectivitat, entre altres. A més, el Pla Estratègic també inclou plans sectorials desenvolupats per diferents àrees del Consell, com ara el Pla Comarcal de Joventut o el Pla Local d’Acció Comunitària.

A principis de març es va iniciar el procés d’elaboració del Pla Estratègic de desenvolupament local del Segrià, amb la finalitat de dotar a la comarca d’un pla actualitzat que permetés definir un full de ruta per als propers anys i  avançar cap a un desenvolupament ordenat i sostenible del territori a nivell social, econòmic i ambiental, partint dels reptes del territori i de les necessitats dels diferents perfils de població i a través d’un procés consensuat i participat amb la ciutadania, empreses, administracions i entitats.

Durant el procés d’elaboració del Pla Estratègic es van establir diferents espais de participació. En aquest sentit, el 2 de març es va fer un taller d’escenaris de futur, per conèixer quina és la comarca que desitja la ciutadania en un futur. El dia 15 de març es va realitzar una sessió amb els membres dels diferents ajuntaments de la comarca per debatre al voltant de les fortaleses, oportunitats i reptes de la comarca. Tot seguit, durant la segona meitat del mes de març, es van fer tres trobades sectorials adreçades als sectors primari i agroalimentari, turisme i hostaleria, i indústria, comerç i serveis, que es van dur a terme en diferents municipis del Segrià, per tal de recollir les necessitats i les principals propostes d’actuacions en diferents àmbits i sectors. A llarg del mes d’abril es van realitzar dues trobades temàtiques adreçades a la ciutadania, per recollir les necessitats i propostes d’accions en diferents àmbits com els serveis a les persones, la cultura, el patrimoni, les infraestructures, l’energia i l’habitatge. El procés participatiu es va completar amb entrevistes a diferents persones de perfil tècnic i aportacions ciutadanes rebudes per diferents mitjans.

Amb tota la informació recollida s’ha procedit a definir el pla d’acció, que és el document que recull i desenvolupa les línies estratègiques i les accions.

El procés d’elaboració d’aquest Pla Estratègic ha estat una iniciativa de l’àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Segrià. La coordinació i redacció l’ha dut a terme la cooperativa Raiels. Aquesta acció està subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.