El Consell Comarcal del Segrià i l'Associació Leader de Ponent assessoren ajuntaments, empreses i particulars per a la transició energètica

També es fa un estudi de les potencialitats de generació d'energia fotovoltaica a la comarca

 

El Consell Comarcal del Segrià conjuntament amb l’Associació Leader de Ponent ofereix assessorament en temes d’eficiència energètica i energies renovables per als ajuntaments, empreses i particulars amb l'objectiu de dur la transició energètica a la comarca. Des que el servei es va posar en marxa, a principis d'any, una vintena d'ajuntaments de la comarca han rebut assessorament i han iniciat millores en la gestió energètica.

El servei de gestió energètica municipal consisteix en entrevistes inicials per conèixer les necessitats dels ajuntaments, així com l'anàlisi dels consums i la contractació energètica de les dependències municipals i de l’enllumenat públic amb un programa de gestió energètica per al control d’aquests amb l’objectiu d’optimitzar la contractació i reduir la despesa energètica de l’ajuntament. Algunes de les accions que s’han realitzat són l'optimització de potències contractades i canvis de tarifa, que permeten estalvis econòmics de fins al 10% de la despesa energètica.

A més, gràcies a un projecte subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), també s’ofereix als ajuntaments l’estudi i dimensionat de la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum per una o varies dependències municipals de l’ajuntament.

En el marc d’aquest projecte es realitza, a més, la diagnosi de les potencialitats de generació de fotovoltaica de la comarca del Segrià, que consisteix en un estudi que classifica la comarca en àrees geogràfiques segons la idoneïtat per la ubicació d’instal·lacions de parcs solar fotovoltaics. L’objectiu d’aquest estudi és la de donar a conèixer als ajuntaments les zones òptimes per a aquest tipus d’instal·lacions i ser una eina per a la presa de decisions. Els resultats es donaran a conèixer a finals d’aquest any.

Cal remarcar que un dels edificis que s’està analitzant, en el marc del projecte innovador sol·licitat al SOC, és la pròpia seu del Consell Comarcal. Val a dir que en el mateix edifici també s'ha realitzat l’assessorament energètic, detectant un estalvi econòmic del 27% de la despesa anual d’electricitat.

D'altra banda, s’ofereix a les empreses un servei d’assessorament en línia per a l’optimització de la contractació dels subministraments d’energia i, com a resultat d’aquest assessorament, es realitzarà un estudi d’optimització per a empreses i comerços.

El servei inclou assessorament a les persones i xerrades informatives en les que s’explicarà a la ciutadania diferents aspectes en temes energètics com entendre la factura, conèixer les opcions de contractació d’energia verda i/o l’opció d’instal·lar fotovoltaica d’autoconsum. Com a conseqüència de la pandèmia, les xerrades es realitzaran en línia.