El Consell Comarcal del Segrià impulsarà una campanya d’informació, xipatge i esterilització de gossos davant els creixents abandonaments

Rosa Vall i Laia Solà, al Consell de les Alcaldies

El Consell Comarcal del Segrià posarà en marxa una campanya d’informació a tots els municipis per tal de fer front al creixement d’abandonaments de gossos que s’estan experimentant en els darrers anys i particularment a l’estiu, segons ha anunciat el president del Consell, David Masot, en el transcurs del Consell de les Alcaldies que ha tingut lloc avui.

A la campanya d’informació s’hi unirà “una decidida campanya de xipatge i esterilització” també a tots els municipis, ha dit Masot, com a mesura important.  

Al Consell de les Alcaldies, el punt central de l’ordre del dia ha estat un informe del Centre d’Acollida d’Animals de Companyia (CAAC) d’Alcanó, que han exposat dues representants de la Plataforma Animalista de les Terres de Lleida, Laia Solà i Rosa Vall.

De l’informe se’n desprèn que “han augmentat els abandonaments de gossos”, segons Laia Solà, la qual cosa ha fet que la canera comarcal estigui arribant al límit de la seva capacitat, “a la qual s’ha de sumar la xifra de gossos abandonats que no arriben al CAAC Segrià perquè passen a ser atesos per grups locals i plataformes.”

Rosa Vall ha afirmat que, segons les estadístiques de què disposa la Plataforma Animalista de les Terres de Lleida, “els mesos de juliol i agost són els que experimenten un increment dels abandonaments cada any”. Aquesta és la situació en què es troba ara el CAAC d’Alcanó. “Hi ha irresponsabilitat i hi ha deixadesa”, ha comentat.

Per Solà i Vall, “ha arribat l’hora de donar compliment a les lleis de protecció dels animals i per tant de sancionar a qui no compleixi la normativa”, en referència a la llei estatal 7/2023 de Protecció dels Drets i el benestar dels animals, i el decret 2/2008 de la Generalitat de Catalunya.

Les sancions per incompliment van de 500 a 200.000 euros segons la llei espanyola quan hi ha la mort de l’animal o l’abandonament es produeix en espais que posen en perill la seva vida. La llei catalana marca una forquilla d’entre 100 i 20.000 euros per incompliment.

David Masot ha recordat que “és important subratllar que el Segrià és l’única comarca del sud de les terres de Lleida que disposa de canera pública” i que al mes d’abril es van fer dues jornades de portes obertes per promoure l’adopció. “Tanmateix, veiem que és necessari -ha dit- insistir en la necessitat de ser responsables dels gossos, d’adoptar-ne sabent a què es compromet qui ho fa, de no abandonar-los, de xipar-los i esterilitzar-los.”

La Plataforma Animalista de les Terres de Lleida s’ha oferit per anar als municipis que calgui per donar xerrades generals o parlar amb un particular que l’Ajuntament detecti com a generador d’un espai vulnerable per gossos. “Ara mateix estem parlant de tancats o masies, sobretot”, ha explicat Laia Solà.

Contractes d'adopció

També ha recordat que la mateixa Plataforma Animalista anima a que acudir a les protectores adherides, que són les qui poden fer contractes d’adopció que inclouen la desparasitació, la vacunació, el xipatge i l’esterilització de gossos (tant mascles com femelles) per uns 200 euros, una xifra inferior a la tarifa habitual.

Al Consell de les Alcaldies també s’ha recordat que “és obligatori portar el gos fermat sempre en l’espai públic” i que no és aconsellable “el regal d’un gosset per Nadal o per un caprici, perquè un gos no és una joguina i comprovem que aquest tipus de gossos acaben essent abandonats en un gran percentatge”, ha dit Rosa Vall.