EL CONSELL COMARCAL DEL SEGRIÀ OFEREIX FORMACIÓ BÀSICA A PERSONES NOUVINGUDES PER FACILITAR-LOS LA INSERCIÓ SOCIOLABORAL

Es fa en el marc del servei de primera acollida i inclou nocions laborals i de cultura catalana.

A més, l’any 2022 el Consell ampliarà els cursos d’alfabetització en català per arribar a més de 250 persones.

L’àrea de Ciutadania i Immigració del Consell Comarcal del Segrià està impartint mòduls de formació bàsica a una trentena de persones migrades que compleixen els requisits per obtenir el permís de regularització amb l’objectiu de preparar-los per poder afrontar futures entrevistes de feina i facilitar així la seva inserció sociolaboral.

Les sessions, que es fan en diversos grups a la seu del Consell i a Aitona, són de coneixements bàsics del món laboral (mòdul B) i de cultura catalana (mòdul C), ja que totes les persones que fan el curs ja disposen del mòdul A, que correspon al curs d’alfabetització en llengua catalana.

El vicepresident del Consell i cap de l’àrea de Serveis Socials, Toni Bosch, remarca la importància d’aquest curs: “Amb aquesta formació donem eines a nivell lingüístic, cultural i del mercat laboral a persones vulnerables per tal que puguin optar a una feina que a la vegada els ajudarà a la seva inserció sociolaboral”.

La iniciativa forma part del servei de primera acollida del Consell i s’ha impulsat per donar resposta a la línia ACOL del programa Treball i Formació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), prevista per aquest any. Aquesta línia està dedicada a un dels col·lectius de persones més desprotegits i, per tant, amb més risc d'exclusió social: les persones migrades que obtinguin una autorització de residència temporal per circumstàncies excepcionals d'arrelament social i que puguin subscriure un contracte de treball i realitzar una acció formativa, contribuint d'aquesta manera a la seva inserció sociolaboral.

Dins aquesta línia, el Servei Públic d'Ocupació de Catalunya subvencionarà aquest any una dotzena de contractes de treball d’un any de durada a la comarca del Segrià, així com les accions formatives a realitzar de forma obligatòria durant el contracte i dins de l'horari laboral.

D’altra banda, el Consell Comarcal ampliarà l’any 2022 els cursos d’alfabetització en català de nivell 0 gratuïts per a persones nouvingudes per tal de respondre a l’alta demanda dels ajuntaments. Al 2021 es van fer 10 cursos a diferents municipis de la comarca i per al 2022 se n’estan planificant 14, amb l’objectiu d’arribar a més de 250 alumnes.