EL PROJECTE ‘MUSEUS I COL·LECCIONS DEL SEGRIÀ’ ORGANITZA ACTIVITATS DINAMITZADORES EN DIVERSOS ESPAIS EXPOSITIUS PER DONAR-LOS A CONÈIXER I POSAR-LOS EN VALOR

Programació

Entre el 3 de juny i el 9 de juliol es faran visites guiades, xerrades i altres activitats a la Col·lecció d’escultures i relleus de Jaume Gort de Montoliu de Lleida, al Museu gràfic de nines antigues de Benavent de Segrià, al Museu etnològic Casa Jan d’Almenar i al Museu d'història local Pepe Guillermo d’Almatret. És la segona fase d’una iniciativa que vol posar en relleu petits museus i col·leccions de la comarca i que es preveu que tingui continuïtat en els propers anys amb dinamitzacions més espais.

 

Coincidint amb el Dia Internacional dels Museus, que se celebra el 18 de maig, l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià posa en marxa la segona fase del projecte ‘Museus i Col·leccions del Segrià. Cada espai, mil històries’, amb la implementació d’activitats dinamitzadores en quatre espais expositius de la comarca.

Aquest projecte té com a objecte donar a conèixer i difondre el contingut de 26 espais expositius de 18 municipis del Segrià, amb especial atenció als que no disposen de reconeixement oficial com a museus ni de recursos, però que ofereixen peces de col·leccionisme o difonen elements patrimonials.

Cal recordar que, en una primera fase, es va dur a terme una tasca de recull d’informació i l’edició d’un quadríptic informatiu amb un directori d’espais i un mapa, una publicació que s’ha distribuït als ajuntaments i espais museístics, i que també està a disposició del públic a la recepció del Consell.

Ara el projecte entra en una segona fase, conduïda per un equip de la Universitat de Lleida, que ha fet un estudi sobre les característiques i les possibilitats dels museus i col·leccions del Segrià amb l’objectiu d’impulsar-los i posar-los en valor, i ha dissenyat la programació d’activitats dinamitzadores. De moment seran quatre triades per la seva singularitat temàtica i dispersió geogràfica en la comarca, a l’espera d’implementar-ne de noves en properes edicions. La primera d’aquestes accions, que servirà com a tret de sortida de tot el gruix d’activitats que es faran, arribarà el dissabte 3 de juny a Montoliu de Lleida, i es dedicarà a la Col·lecció d’escultures i relleus de Jaume Gort. La jornada inclourà, a les 10.30 hores, una xerrada sobre l'obra de Jaume Gort a càrrec de Jordi Curcó, un acte que es durà a terme a la Sala d'actes de l'Ajuntament, on s'exposa l'obra escultòrica cedida per la família de l’artista. Posteriorment l’activitat es traslladarà al cementiri, on es farà una visita per descobrir l'art funerari d’aquest escultor de la mà de Glòria Jové, professora de la UdL.

La segona de les activitats programades se celebrarà el dissabte 10 de juny al Museu gràfic de nines antigues de Benavent de Segrià, on a partir de les 11 hores es farà una jornada de portes obertes amb visita guiada per part d'Adriana Vara, propietària de la col·lecció, que ha cedit les obres a l’Ajuntament. També es farà una xerrada al Casal Cultural conduïda per l’equip de la Universitat de Lleida sobre la història del joc, relacionant el Museu amb altres museus adherits al projecte que també ens mostren jocs de diversos períodes històrics. També es reflexionarà sobre la visió contemporània del joc i la seva perspectiva social. A més, es convocarà al públic assistent a participar de la tertúlia podent portar algun joc ple d'història.

El 8 juliol serà el torn per al Museu etnològic Casa Jan d’Almenar, on en durà a terme una jornada de portes obertes a l'espai per poder visitar una casa de principis del segle XX i així conèixer el llegat de roba de la vida quotidiana: roba de treball, roba de la llar o la roba interior. La dissenyadora tèxtil i educadora social Lluïsa Gabarra oferirà una xerrada sobre el reaprofitament de la roba al llarg de la història a partir de peces de roba del mateix Museu Casa Jan. També es preveu fer una acció exterior on teixits exposats al museu surtin al carrer i es convidarà al públic assistent a participar de manera activa a l'acció, portant alguna peça de roba que estigui amb desús.

Finalment, la quarta acció dinamitzadora arribarà el 9 de juliol al Museu d'història local Pepe Guillermo d’Almatret, amb una jornada de portes obertes al museu i una visita guiada per part del mateix impulsor i propietari del museu, així com de l'equip de la Universitat de Lleida. Acabada la visita, l'equip presentarà dos accions molt relacionades amb les eines del camp: el  projecte ‘Metamorfosis mecànica’, una instal·lació escultòrica d’un zoòtrop amb projecció de vídeo-art, on veurem l'eina de la falç en moviment i evolució fins a la mecanització, presentat per David Uribe Salazar, Maria Torres Bergadà i Marta Pons Rodríguez. La segona acció és la proposta ‘Art-era’, presentada per Susanna Rosell Novell, Sílvia Pastells Masià, Sara Godoy Medina.  Basant-se en la cultura del blat i les eines que envolten el treball del blat recuperen paraules antigues que les màquines agrícoles van deixar obsoletes quan la forma de treballar el camp es va mecanitzar. Una recuperació d’eines i paraules que mostren en una instal·lació artística transitable i oberta al diàleg.

Un cop s’hagin celebrat aquestes quatre accions en els quatre espais esmentats, se n’aniran implementant altres en la resta d’espais museístics que, ara per ara, s’han integrat al projecte, que són: la Casa i Convent Santa Teresa Jornet i la Casa i Cova Pare Palau, tots dos a Aitona, el Centre d’Interpretació del Món Rural (CIMRA) i el Fossar-Centre d'Interpretació de la Història i Cultura d'Alcarràs, el Centre d'interpretació de la Guerra Civil Ermengol Piró (Alcoletge), l’Aeròdrom militar i el Museu de l’oli de la Cooperativa Sant Salvador d’Alfés, l’Espai Josep Lladonosa i Pujol (Alguaire), el Museu d’Arquitectura i Urbanisme Josep Mas Dordal (Almacelles), la Galeria d’escultura heràldica Jordi Fornós (Almatret), el Museu Tonot (Almenar), La Col·lecció La Buhardilla de Nancy (Almenar), el Museu Local Arqueològic i la Casa museu Juanjo Jové i la col·lecció d’art i artesania (Artesa de Lleida), el Molí d’oli Ca l’Agustí (Alpicat), Corbins 2000 anys d'història (Corbins), el Museu de la Pagesia i la Llar-Museu Cal Cabalé Sila (Maials), l’Espai Cultural i Patrimonial de Puigverd de Lleida, el Museu de les Eines del Camp (Sunyer), el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca i el Museu local Josep Jané i Periu (Torrebesses), el Museu de l’Evolució (Torres de Segre) i la Sala cultural Macià Polo Verdú-Espais de memòria (Vilanova de la Barca).

La idea és que el projecte esdevingui una activitat anual més dins la programació cultural del Consell, i cada any es puguin dinamitzar espais diferents. Tot plegat amb l’objectiu de donar a conèixer i posar en valor els petits museus i col·leccions que hi ha als pobles del Segrià per tal de fer visible allò que resta encara molt invisibilitzat, donant valor a tots aquells objectes que han format i formen part de la nostra història i afavorint que aquest llegat esdevingui patrimoni, que tingui valor per a la ciutadania i així evitar en la mesura del possible que es perdi i que quedi en l’oblit.

La informació al voltant del projecte ‘Museus i Col·leccions del Segrià’ estarà actualitzada en tot moment mitjançant un codi QR i a la pàgina web del Consell Comarcal, on a més es detalla informació de cadascun dels espais que formen part d’aquesta iniciativa.