EL SISÈ VOLUM DEL LLIBRE ‘HISTÒRIES VIVES DEL SEGRIÀ’ ES PRESENTARÀ EL 15 DE DESEMBRE A SUNYER AMB MÚSICA DE MERITXELL GENÉ

És la primera vegada que la presentació d’aquesta publicació es fa fora de la capital de la comarca amb l’objectiu de dinamitzar el territori.

Inclou els tretze textos guanyadors i finalistes de les dos darreres edicions del Premi de Relats Curts del Segrià i els dos originals guardonats al 2n i 3r Premi de Recitació Poètica del Segrià

La Sala d’Actes de l’Ajuntament de Sunyer acollirà, el dijous 15 de desembre a les 19 hores, la presentació de la 6a publicació del llibre ‘Històries vives del Segrià’, que edita cada dos anys el Consell Comarcal del Segrià. És la primera vegada que la presentació d’aquesta publicació es fa fora de la capital de la comarca amb l’objectiu de dinamitzar el territori.

L’acte comptarà amb la presència de diverses autoritats i estarà amenitzat amb la recitació dels poemes guanyadors i l’actuació musical de la cantautora Meritxell Gené. Està prevista, també, l’assistència dels membres dels jurats dels premis de Relats Curts i de Recitació Poètica del Segrià, així com dels autors i autores premiats i finalistes en les dues darreres edicions. L’entrada és gratuïta però requereix de reserva prèvia al correu electrònic cultura@segria.cat (fins el 9 de desembre).

El sisè volum de les ‘Històries Vives del Segrià’ recull tretze relats originals que narren fets reals o versemblants situats en algun dels municipis de la comarca. Són els textos guanyadors i finalistes del 8è i 9è Premi de Relats Curts del Segrià, un guardó que vol posar en valor la comarca i donar-la a conèixer mitjançant la producció literària d’autors i autores que ens descobreixen el territori, el paisatge, la història o l’essència de la gent del Segrià. Els relats guanyadors i els accèssits van acompanyats d’il·lustracions realitzades per alumnes de l’Escola Ermengol.

La publicació també inclou els poemes originals premiats en el 2n i el 3r Premi de Recitació Poètica del Segrià, que té per objectiu incentivar la creació poètica i difondre el patrimoni poètic lleidatà.

La cap de l’àrea de Cultura del Consell, Teresa Malla, explica que la publicació “vol ser un reconeixement als escriptors i escriptores que ens ofereixen un passeig literari per la nostra comarca” amb uns relats que “valorem i conservem perquè són patrimoni escrit del Segrià” i amb els quals “cada història o poema evoca imatges, sensacions, escenes, llocs, curiositats i intrigues de la meravellosa i singular terra segrianenca.”

‘Històries Vives del Segrià’ és una iniciativa de l’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià que compta amb el suport de la Diputació de Lleida mitjançant l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

CONTINGUT DEL 6è VOLUM DE LES ‘HISTÒRIES VIVES DEL SEGRIÀ’

‘Als meus avantpassats pagesos’, de Ramon González Pascual

(Premi del Jurat al millor poema original 2020)

‘Passeig pel Segre’, d’Amat Baró Gonzàlez

(Premi del Jurat al millor poema original 2021)

‘La primavera dels ametllers de la colònia’ d’Ester Martí Sentañes.

(Obra guanyadora del Primer Premi de Relats Curts 2021)

Il·lustració de Mònica Irimia i Denis Irimia

‘El toc de la sirena’, de Glòria Tomàs i Nus

(Obra guanyadora de l’Accèssit Premi de Relats Curts 2021)

Il·lustració de David Mejías Atienza

‘Teresa, de blanc’, de Rosa Mesalles Olivan

‘Desempolsegant la barca’, de Joaquim Gibert Font

‘La veritat’, de Núria Muñoz Aige

‘Traïció en terres almenarenques’, de Marta Morell Cañizares

‘La butaca davant els finestrals’, de Mar Balcells Pijuan

‘Love Is Love’, d’Eva Moreno Bosch

‘Caragol bover jo també vindré’, de Josepa Sopeña i Feu

(Obra guanyadora del Primer Premi de Relats Curts 2022)

Il·lustració d’Alba Pozo i Ribas

‘Merceria Carme’, de Montse Milan Moliné

(Obra guanyadora de l’Accèssit Premi de Relats Curts 2022)

Il·lustració de Maria Dolors Tribó Timoneda

‘El poble’, d’Ester Comes i Mirosa

‘La mà de Napoleó’, de Benet Martín Rodríguez

‘El nínxol 717’, d’Olga Solans Pérez