Núria Mateu, de Sarroca de Lleida, guanya el premi de Relats Curts “Històries vives del Segrià” 2024

Marta Aguilà, tècnica de Cultura del Consell, i el jurat

El jurat del XI Premi de Relats Curts del Consell Comarcal, “Històries Vives del Segrià”, de l’edició 2024 ha decidit per unanimitat atorgar el premi a Núria Mateu, per l’obra “El terme”. El guardó té una dotació econòmica de 650€.

L’accèssit és per Núria Visa Reñé, que va presentar el relat curt “2 de març”. A ella li pertoquen 250€.

El jurat ha estat integrat en aquesta edició per Montse Sanjuan, escriptora; Marta Alòs, escriptora; Núria Fonoll, guanyadora de l’edició 2023; i Anna Barrull, del Consorci per a la Normalització Lingüística.  

Tant el relat guanyador com l’accèssit sortiran publicats al novembre d’aquest any en un volum juntament amb les obres finalistes i el conjunt de relats guanyador, accèssit i finalistes de 2023, tal com estableix la convocatòria, que preveu la l’edició d’un volum cada dos anys.  

Les obres finalistes d’enguany són: “Es pot estimar un arbre” d’Isabel Bellet; “Entre la sagacitat i l’esnobisme” d’Oriol Solà, qui ha declinat l’oferiment de publicació del relat; “Pedra o asfalt” de Magda Beà; i “Un altre plat a taula” de Jaume Balcells.

Núria Mateu és de Sarroca de Lleida i és psicòloga. El seu relat és de caire intimista i dóna valor als records i a l’estima per la família i la terra. L’autora ha explicat que li agrada molt “escriure i explicar allò que ens passa a les que estem als marges, i l’escriptura és un bon canal per fer-ho”. “Ha après a escriure -confessa- llegint molt, molt i molt, i escoltant”, ja que la seva professió de psicòloga li aporta aquesta habilitat i alhora aquest interès. Aquesta és la primera vegada que Mateu s’inscrivia en un concurs de relats.

Núria Visa, guanyadora de l’accèssit, és d’Almacelles i és pediatra. El seu interès per l’escriptura, que ve de lluny, ha fet que hagi participat en alguns cursos d’escriptura. No és el primer cop que es presentava a un concurs, tot i que fins ara eren d’àmbit local. “Pedra o asfalt” planteja el retrobament amb un passat que a l’autora li farà descobrir un fort llaç amb el poble.

El premi de Relats Curts té com a doble objectiu fomentar l’ús de la lengua catalana i promocionar la comarca del Segrià a través de la narrativa. La temàtica ha de referir-se a la comarca i/o als municipis del Segrià i ha d’incloure fets i esdeveniments versemblants.