ROSA MARIA ESCUDÉ MASSIP, EN LA CATEGORIA ABSOLUTA, I MIREIA TORRES ESTEVE, EN LA DE JOVES, GUANYEN LA TERCERA EDICIÓ DEL PREMI D’IL·LUSTRACIÓ DEL SEGRIÀ, QUE REUNEIX 23 OBRES PARTICIPANTS

Foto del jurat format per (de dreta a esquerra) Teresa Malla, Adriana Carballo (amb el Premi Absolut), Lily Brick (amb el Premi Jove), Matías Tolsà (amb el 2n premiat) i Carles Porta

Carles Alberdi Solé s’ha adjudicat el segon premi d’un concurs organitzat per l’àrea de Cultura del Consell Comarcal i que ha tingut com a temàtica el poema ‘Terra’, de Josep Maria Nogueras. Les tres obres guardonades, a més de les 14 que el jurat ha triat com a finalistes, formaran part d’una exposició itinerant que recorrerà els municipis del Segrià durant l’any 2023.

Rosa Maria Escudé Massip, de Montgat (el Maresme), amb l'obra ‘La pell del món’, en la categoria absoluta, i Mireia Torres Esteve, de Menàrguens (la Noguera), amb ‘Equilibri’, en la de joves, han estat les guanyadores de la tercera edició del Premi d’Il·lustració del Segrià que organitza el Consell Comarcal. El segon premi se l'ha endut Carles Alberdi Solé, de Lleida, amb l'obra 'Traçant Camins'. La temàtica del premi en aquesta ocasió grava al voltant del poema ‘Terra’, de Josep Maria Nogueras.

El jurat es va reunir aquest dilluns per triar les millors obres d'entre els 23 originals que es van presentar al concurs, dels quals 15 ho van fer a la categoria absoluta i 8 a la de joves, tot i que 3 d’aquests darrers van ser descartats en no complir amb la totalitat dels requisits exigits en les bases.

Les tres obres guardonades, a més de les 14 que el jurat va triar com a finalistes, formaran part d’una exposició itinerant que recorrerà els municipis del Segrià l’any 2023. Aquestes obres finalistes són: ‘Fusió natural’, ‘L’home d’alfals’, ‘Mare terra’, ‘El punt del camí on fem arrels’, ‘Imagina’, ‘La vaca de la terra’, ‘Compartim arrels que ens cuida de manera recíproc’, ‘Engendrar futur’, ‘Sentir el pas de la vida’, ‘Sinergia’, ‘Abrazo terrenal’, ‘Som terra’, ‘Al·legoria al Segrià’ i ‘Matris Amet’.

Cal destacar que en aquesta edició s’equiparava la dotació econòmica per als guanyadors de la categoria d’adults (fins a 25 anys) i la de joves (de 16 a 24 anys), amb 450€ cadascuna, mentre que hi havia un segon premi únic de 300€ al que podien optar tots els participants.

Aquests dos fets eren les dos grans novetats d’enguany en el Premi d’Il·lustració del Segrià, juntament amb el fet que, per primer cop, el text triat per a la temàtica corresponia al mateix autor a qui es va dedicar el Premi de Recitació Poètica del Segrià, per buscar una continuïtat i una coherència. Així, pel que fa a la temàtica, les il·lustracions havien d’adequar-se al voltant d’un poema de Josep Maria Nogueras, concretament ‘Terra’, del llibre ‘Transparent’. La tècnica era lliure i no es podien presentar al premi les persones guanyadores de l’edició anterior en la categoria en què van ser premiades, i tampoc s’admetien treballs premiats en altres certàmens.

El Premi ha comptat com a jurat amb tres membres que ja havien format part del mateix l’any passat: l’il·lustrador Matias Tolsà, l’artista Mireia Serra Bernadó (Lily Brick) i el també il·lustrador Carles Porta Garcia. A ells s’hi van afegir la guanyadora de la passada edició del premi, Adriana Carballo, i la cap d’àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià, Teresa Malla. En el veredicte del jurat s’han tingut en compte aspectes com ara l’originalitat i creativitat de l’obra, l’adequació a la temàtica del Premi, el compliment de les bases del certamen, la qualitat artística de l’obra, els recursos tècnics emprats i els criteris propis de cada membre del jurat, que podrà declarar desert el certamen, en totes i cadascuna de les seves categories.

Impulsat pel Consell Comarcal, el Premi d’Il·lustració del Segrià té com a objectiu distingir i donar a conèixer la il·lustració en totes les seves àrees d’aplicació, fomentar els valors de la il·lustració com a mitjà expressiu i eina de comunicació, donar visibilitat als autors/es de la il·lustració gràfica de les Terres de Ponent i descobrir nous talents en l’art de la il·lustració entre el col·lectiu juvenil. El concurs està organitzat per l’àrea de Cultura del Consell i compta amb el suport de la Diputació de Lleida mitjançant l’Institut d’Estudis Ilerdencs.