“Segrià, Terra de Floració” presenta més de 100 activitats en 16 municipis fent sinèrgia amb el festival Cruïlla Baix Segre

Manel Ezquerra, Rosa Pujol i David Masot

El Consell Comarcal del Segrià ha donat avui el tret de sortida a “Segrià, Terra de Floració”, un programa de més de 100 activitats promogudes per l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme en col·laboració amb la Diputació de Lleida i 16 ajuntaments de la zona gràcies a la floració dels arbres setmanes abans que comenci la primavera.

L’espectacle visual que ofereix la natura permet que aquest any 2024 siguin 16 municipis (la majoria al Baix Segre) els qui fan propostes per “un turisme sostenible, que vol apropar-se a la natura, conéixer la realitat de la pagesia i alhora gaudir d’un escenari excepcional pels cinc sentits”, ha manifestat el president del Consell Comarcal, David Masot, en la presentació de “Segrià, Terra de Floració”, que ha tingut lloc al monestir d’Avinganya, a Seròs.

Masot ha manifestat que “els nostres municipis són una font de riquesa i també una font de bellesa, tant pel que capten les imatges dels visitants com per la música o la descoberta del nostre patrimoni arquitectònic. Avui mateix en tenim un exemple estant al monestir d’Avinganya, un dels monestirs trinitaris més antics del món”.

En aquesta ocasió, és remarcable, segons el vicepresident i cap de l’àrea de Promoció Econòmica i Turisme Manel Ezquerra, “l’esforç del Consell Comarcal per aconseguir la sinèrgia entre iniciatives públiques i privades, que estan fent possible un mes de març i més enllà que serà especialment atractiu pels visitants”.

Aquest any, “Segrià, Terra de Floració” compta amb activitats promogudes pels ajuntaments de 16 municipis: Aitona, Albatàrrec, Alcarràs, Alcoletge, Alfarràs, Almacelles, Corbins, Granja d’Escarp, Lleida, Maials, Massalcoreig, Montoliu de Lleida, Seròs, Soses, Torrebesses i Torres de Segre.

A l’acte de presentació de “Segrià, Terra de Floració” hi han participat la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Pujol, i el regidor de Turisme de Seròs, Gerard Plaza.

Rosa Pujol ha subratllat la importància d’aquesta activitat per “promoure els nostres municipis fent un treball comú que aconsegueixi que la gent s’estimi més la nostra terra i el treball de l’agricultura, que també és cultura”.

Gerard Plaza, per la seva banda, ha agraït que el Consell Comarcal escollís Seròs com a punt per presentar aquest programa d’actes. “Donar a conéixer el monestir d’Avinganya més enllà del Segrià és un orgull perquè ens trobem en un indret amb 800 anys d’història, la qual cosa pot ser un atractiu important pels visitants que arriben aquí per primer cop”.

L’enllaç on es pot trobar tota la informació i on es poden fer les reserves als actes és: https://www.segria.cat/floracio. Entre les activitats de “Segrià, Terra de Floració”, moltes són gratuïtes i altres es mouen entre els 5 i els 22 euros: “Volem que tothom pugui participar d’aquest moment tan especial de la natura i l’economia no havia de ser un entrebanc sinó un al·licient”, ha dit Manel Ezquerra.

Un programa enriquit amb música i novetats 

La proposta d’Aitona inclou la ja tradicional ruta de la flor rosa del presseguer, feta en autobusos per 14 km del terme en companyia de pagesos i guies, amb el complement de poder veure elements del patrimoni del poble, com ara el nucli antic, la Cova i la casa natal del Pare Palau; l’ermita de Carratalà; la casa natal, la casa Asil i el Museu de santa Teresa de Jesús Jornet, el jaciment arqueològic de Genó i la ruta Robert Capa.

Aquesta ruta de la floració es farà tots els dies de la setmana del 2 al 27 de març en diversos horaris i cal reserva prèvia a la web de Fruiturisme. El dia 3 de març, a més, hi haurà una caminada solidària en benefici del Centre d’Iniciatives Ángel Olarán.

A Aitona, el Festival Cruïlla Baix Segre, que coincideix amb l’època de floració, comptarà amb l’actuació de la pianista Clara Peya (9 de març), Stay Homas i Albert Pla (també 9 de març).

A Albatàrrec, el cap de setmana del 9 i el 10 de març hi haurà la 4a trobada de Clàssics, que faran una ruta en motor per Montoliu de Lleida, Sudanell, Sarroca de Lleida, Alfés i Torres de Segre. El dia 17 tindrà lloc la primera edició de la cursa “Pera Run d’Albatàrrec”, que permetrà córrer 5,5 km o 10 km, o bé fer caminada de 5,5 km, sempre enmig dels camps florits.

Alcarràs proposa, pels dies 15 i 16, un esmorzar al Fossar i, acte seguit, l’onzena edició de la ruta “Alcarràs florit” en autobús -en companyia de tècnics de Fruits de Ponent- pels camps fruiters amb parades al Pla de l’Alzina, el Pantà de l’Arròs, el pou de gel, l’església barroca-neoclàssica i el Centre d’interpretació del Món Rural.

En relació amb el festival Cruïlla Baix Segre, el dissabte 9 de març hi haurà concert de David Carabén a l’Alzina Centenària d’Alcarràs.

L’activitat que ha preparat Alcoletge vincula la floració amb el patrimoni històric del municipi. Per això es preveuen recorreguts en cotxe pels camps fins al Tossal dels Morts -amb visita a l’observatori republicà- i el Tossal de la Nora. Tot en unes 4 hores, que inclouen esmorzar, opció de dinar i explicacions de pagesos sobre la poda, l’aclariment i la recol·lecció de la pera.

A Alfarràs es podrà fer un tast de quatre vins al celler La Gravera dissabtes i diumenges, mentre que Almacelles ofereix un vermut gratuït (previa inscripció) amb tast de productes enmig del camp, preparat per l’empresa Prunus, el cap de setmana del 23 i 24 de març. 

A Corbins, el diumenge 17 de març es podrà fer una ruta per camps florits de presseguers, nectariners, cirerers, pomeres, perers i pruneres. La caminada d’uns 6 km compta amb esmorzar regalat per l’ajuntament. Es pot anar fins al Parc del Riu i seguir fins a l’aiguabarreig, el punt de confluència dels rius Segre i Noguera Ribagorçana. A més, es convida els visitants a conéixer la Vil·la Romana del Tossal del Moro, on s’hi pot trobar les restes d’edificis agrícolas, un monument funerari i un molí d’oli.

Corbins també ofereix, el dia 23 de març, un matí sobre la flor del cirerer, amb diversos esmorzars (dolç i de pagès), explicacions dels empresaris de Camats Carpi, lliçó de Thermomix per receptes amb cireres, la pintada d’un mural i música amb dj.

La Granja d’Escarp proposa aquest 2024 una ruta amb una biòloga, que parlarà dels camps florits i del peculiar patchwork que forma el meandre de l’Aiguabarreig Segre-Cinca així com el bosc de ribera. Serà els dies 9, 16 i 17 de març, mentre que el diumenge dia 10 hi haurà marxa senderista.

Aquesta ruta inclou la possibilitat de conèixer el cultius d’ametllers en espatllera i els empelts, sense oblidar la vista panoràmica dels presseguers a la Vall de Caveros. A més, La Granja ofereix elements de cultura arquitectònica i artística com ara el Monestir de Santa Maria d’Escarp o la cova i l’ermita de Sant Jaume, i l’església de sant Jaume Apòstol.

El 9 de març, allí tindrà lloc un dels concerts del festival Cruïlla Baix Segre, amb l’actuació de Joan Garriga & El Mariatxi Galàctic.

Al terme municipal de Lleida es podrà experimentar la floració a l’Horta amb la ruta que inicia el recorregut seguint els marges del riu Segre i té punts d’aturada com són la passarel·la del Tòfol, el pont del Boc, l’antiga sèquia de Torres, el pas de la palanca de Montoliu, el Castell d’Albatàrrec o els aiguamolls de Rufea, entre altres.

Això permetrà els visitants completar una escapada per conèixer la ciutat: el centre històric (amb la Catedral Nova, l’església romànica de Sant Llorenç, la Paeria, les adoberies, el dipòsit de l’Aigua, les cases modernistes, etc.), la Seu Vella i el Castell templer de Gardeny, per exemple.

També a l’Horta de Lleida, el cap de setmana del 6 i 7 d’abril hi haurà una “floració musical” a la Granja Pifarré, amb visita als camps de perers de la Torre del Fugó i música en directe amb el duet de corda La Musiqueta Duo. Igualment, estan programades visites al Celler de Sanui, l’únic de la denominació Costers del Segre que es troba al terme municipal de Lleida i que ofereix visita a les vinyes i degustació de 3 vins amb maridatge, entre dilluns i dissabte. Una proposta similar es pot fer a la finca de Raimat, que aporta 3 vins i un cava, de dilluns a diumenge.

A Maials, serà l’Albert Escaleta qui el dissabte 17 de març acompanyarà qui vulgui fer una ruta que permetrà conéixer el poble i diverses tècniques agrícoles, al mateix temps que ensenyarà a diferenciar les flors de diversos arbres del gènere prunus (pruners, ametllers, cirerers, albercoquers, presseguers…).

Pel dia 9 de març, Massalcoreig ha preparat una ruta pels espais on es va rodar la pel·lícula “Alcarràs”, filmada en part en aquest municipi. També es podrà veure la floració tot visitant el Mas de Pantaló i l’Aiguabarreig. Aquest mateix dia, en el marc del Cruïlla Baix Segre, actuarà al poble Delafé.

A Montoliu de Lleida, la blancor de les pereres serà la nota principal. Els dies 30 i 31 de març es podrà fer una ruta guiada d’uns 4 km per aquest mar de fruiters, que des de l’àrea de Turisme del Consell Comarcal i l’Ajuntament s’ha anomenat “un pom de blancor”.

En canvi, el dia 7 d’abril al matí, està prevista una sortida multisensorial, que permetrà fruir de l’espectacle visual que aporta el “mosaic de colors” dels camps amb diversitat de plantacions, i alhora escoltar diverses propostes musicals enmig de les rengleres d’arbres.

En el cas de Montoliu, és possible fer ruta a peu o en bici tot descarregant-se un plànol-guia elaborat per aquesta temporada.

A Seròs, la floració permet descobrir una esplèndida panoràmica des de l’antic monestir d’Avinganya, que data del 1201 i és un dels primers monestirs trinitaris del món. La visita es podrà fer tots els dissabtes i diumenges de març i és gratuïta. Allí se celebrarà, dins del festival Cruïlla Baix Segre, un concert de la cantant Júlia Colom. 

L’ajuntament de Seròs ha previst una ruta pels camps florits en minibús tots els dissabtes i diumenges del 2 al 24 de març. A Seròs s’hi troba el Montmaneu, el cim més emblemàtic del Segrià, així com l’església de la Nativitat, el poblat visigòtic del Bovalar i les Roques de Sant Formatge, un poblat ibèric amb necròpolis.

Pels urban sketchers, Seròs ha previst una trobada el dia 16 de març i, a més, el diumenge dia 17 hi haurà una ruta en bici BTT pel Montmaneu.

En el cas de Soses, la floració permet endinsar-se en els camps i alhora fer rutes a peu, en bicicleta o cotxe i passar per diferents miradors, entre ells el del poblat Íber del Gebut, on s’hi fan visites guiades. En el mirador del Segre, es podrà gaudir de diversitat d’aus, sobretot cignes i cigonyes al riu Segre.

A Torrebesses, aquest any és possible assistir a la floració de l’olivera a Mas Janet, la casa on el mestre Emili Pujol s’inspirava i practicava música amb alumnes de tot el món. Prèviament, la ruta es començarà al Castell Palau de Torrebesses, on hi haurà visita guiada a l’interior i esmorzar. Hi ha possibilitat de pernoctar-hi. 

Torres de Segre ha programat una ruta pels dies 29 de febrer i 7 de març, partint del pantà d’Utxesa, que és Espai Natural Protegit i Reserva de Fauna Salvatge. Allí un tècnic agrònom o un pagès i veí del poble explicarà l’arribada de l’aigua a la zona, així com la història de la Canadenca. També s’hi pot observar les localitzacions de la pel·lícula “Segon origen” de Bigas Luna i Carles Porta, basada en la novel·la de Manuel de Pedrolo “Mecanoscrit del Segon Origen”.  La ruta arriba fins al tossal de l’ermita de Carrassumada.

Els dies 1, 8 i 15 de març es podrà fer la ruta en cotxe particular partint del Museu de l’Evolució (etnològic) i anant igualment a Utxesa i Carrassumada, on també hi ha el monument del Mai Més, una iniciativa en favor de la pau.

Dins el programa del festival Cruïlla Baix Segre, a Torres de Segre s’hi podrà escoltar la banda Renaldo & Clara el dissabte 9 de març al tossal de Carrassumada.