SUNYER ACULL LA PRESENTACIÓ DEL SISÈ VOLUM DEL LLIBRE ‘HISTÒRIES VIVES DEL SEGRIÀ’ IMPULSAT PEL CONSELL COMARCAL

Foto de família dels participants a l'acte celebrat a Sunyer

L’acte, que per primer cop es va celebrar fora de Lleida ciutat, va incloure l’actuació de Meritxell Gené, la lectura de fragments de relats i la recitació de poemes. L’obra inclou els tretze textos guanyadors i finalistes de les dos darreres edicions del Premi de Relats Curts del Segrià i els dos originals guardonats al 2n i 3r Premi de Recitació Poètica del Segrià

La Sala d’Actes de l’Ajuntament de Sunyer va ser l’escenari, aquest dijous al vespre, de la presentació de la 6a edició del llibre ‘Històries vives del Segrià’, un volum que recull els textos guanyadors i finalistes del 8è i 9è Premi de Relats Curts del Segrià, així com els poemes originals premiats en el 2n i el 3r Premi de Recitació Poètica del Segrià.

L’acte va comptar amb la participació del president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, i de la cap de l’àrea de Cultura, Teresa Malla, a més de l’alcalde de Sunyer, Jaume Gort. També hi van assistir alguns dels membres dels jurats dels premis de Relats Curts i de Recitació Poètica del Segrià, així com els autors i autores premiats i finalistes en les dues darreres edicions i joves il·lustradors i il·lustradores de l'Escola Ermengol que també han participat en la publicació il·lustrant els textos premiats.

El llibre ‘Històries vives del Segrià’ s’edita cada dos anys des del Consell Comarcal del Segrià. Aquesta va ser la primera ocasió en què, amb l’objectiu de descentralitzar la cultura i dur-la a tot el territori, la presentació es va celebrar fora de la ciutat de Lleida, en un acte en què els presents van poder gaudir de l’actuació musical de la cantautora Meritxell Gené, d'una recitació poètica, de la lectura de fragments dels relats premiats i de la projecció del vídeo promocional ‘Segrià Terra de Cultura, Història Viva’.

En la seva intervenció, David Masot va destacar la voluntat del Consell Comarcal del Segrià de “descentralitzar els actes culturals”, tot i tenir una comarca “tan ampla i de 37 municipis”. El president també va voler posar en valor el fet que, des que la situació sanitària així ho ha permès, el Consell està fent una aposta forta per “tirar endavant projectes culturals com aquest”.

Teresa Malla va destacar que la publicació recull el “patrimoni escrit del Segrià”, que ens fa descobrir o redescobrir imatges, sensacions, indrets o curiositats, i que esdevé “un passeig literari per la nostra comarca”. Alhora, 'Històries Vives del Segrià' és “un reconeixement als escriptors i escriptores” que han participat en els diferents premis convocats per l'àrea de Cultura i que ajuden a difondre “un Segrià que mai dorm, un Segrià literari i actiu”.

Per la seva part, Meritxell Gené va interpretar peces basades en pomes de diferents autors: ‘Terra Natal’ (Marià Villangómez), ‘Cambra de la tardor’ (Gabriel Ferrater), ‘Arbequines de l’amor’ (Maria Mercè Marçal), ‘Tardor 1942’ (Màrius Torres), ‘Sovint diem’ (Montserrat Abelló) i ‘Només hi ha el somni que et guia’ (Joan Barceló).

Pel que fa als autors i autores del Premi de Relats Curts inclosos en la publicació, es van llegir fragments del relat de les guanyadores 9a edició (Josepa Sopeña, primer premi, i Montse Milan, accèssit), així com de l’accèssit de la 8a edició (Glòria Tomàs). També es va fer una connexió per videoconferència amb Ester Martí, guanyadora del primer premi del 2021 i resident a Itàlia, que va llegir un fragment del seu relat. Quants als poemes, es va donar lectura als dos publicats al llibre, de Ramon González i Amat Baró. L'entrega dels llibres als participants, una foto de família i un refrigeri van posar el punt final a la vetllada.

La publicació compta amb el suport de la Diputació de Lleida mitjançant l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

PODEU VEURE MÉS FOTOS EN AQUEST ENLLAÇ.

CONTINGUT DEL 6è VOLUM DE LES ‘HISTÒRIES VIVES DEL SEGRIÀ’

‘Als meus avantpassats pagesos’, de Ramon González Pascual

(Premi del Jurat al millor poema original 2020)

‘Passeig pel Segre’, d’Amat Baró Gonzàlez

(Premi del Jurat al millor poema original 2021)

‘La primavera dels ametllers de la colònia’ d’Ester Martí Sentañes.

(Obra guanyadora del Primer Premi de Relats Curts 2021)

Il·lustració de Mònica Irimia i Denis Irimia

‘El toc de la sirena’, de Glòria Tomàs i Nus

(Obra guanyadora de l’Accèssit Premi de Relats Curts 2021)

Il·lustració de David Mejías Atienza

‘Teresa, de blanc’, de Rosa Mesalles Olivan

‘Desempolsegant la barca’, de Joaquim Gibert Font

‘La veritat’, de Núria Muñoz Aige

Traïció en terres almenarenques’, de Marta Morell Cañizares

‘La butaca davant els finestrals’, de Mar Balcells Pijuan

‘Love Is Love’, d’Eva Moreno Bosch

‘Caragol bover jo també vindré’, de Josepa Sopeña i Feu

(Obra guanyadora del Primer Premi de Relats Curts 2022)

Il·lustració d’Alba Pozo i Ribas

‘Merceria Carme’, de Montse Milan Moliné

(Obra guanyadora de l’Accèssit Premi de Relats Curts 2022)

Il·lustració de Maria Dolors Tribó Timoneda

‘El poble’, d’Ester Comes i Mirosa

‘La mà de Napoleó’, de Benet Martín Rodríguez

‘El nínxol 717’, d’Olga Solans Pérez