Torres de Segre, escenari del IV Certamen de Pubillatge comarcal del Segrià

Certamen de Pubillatge comarcal del Segrià

Torres de Segre ha estat aquest dissabte l’escenari del IV Certamen de proclamació del Pubillatge del Segrià, en una jornada en la qual han estat escollits els sis joves que representaran la comarca arreu del territori català.

Les Pubilles i els Hereus elegits van ser:

Pubillla del Segrià: Marina Cases (Alguaire) 

1a Dama: Itziar Abad (Rosselló)

2a Dama: Winona Olivera (Torres de Segre)

Hereu del Segrià: Marc Torrelles (Torres de Segre).

1er Cabaler: Jordi Antonio Noria (Almacelles).

2n Cabaler: Roger Salmerón (Rosselló)

L’acte, que ha girat entorn la cultura popular, ha estat organitzat per l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal del Segrià amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs i de Foment i Tradicions Catalanes. Aitona havia de ser la localitat que acullis aquest acte, però després que aquesta població renunciés, s’ha celebrat a Torres de Segre, localitat de l’hereu de l’últim certamen.

La jornada va començar amb una trobada de totes les Pubilles i Hereus, que posteriorment van desfilar en un seguici des del poliesportiu fins al pati de les escoles acompanyats de Gralles i Puputs de Montoliu de Lleida. Al pati de les escoles es va fer una recepció al Pubillatge i va tenir lloc l’acte de proclamació, al que hi van assistir el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, i la cap de l’Àrea de Cultura, Teresa Malla. Durant l’acte també hi va participar l’Associació Sardanista de Torres de Segre i el grup de música d’arrel tradicional Guerrilla Folk.

Es van presentar 10 candidats i candidates (joves d’entre 16 i 23 anys) de Raimat, Almacelles, Balàfia, Rosselló, Vilanova de Segrià, Torres de Segre i Alguaire. Els 6 joves escollits representaran la comarca del Segrià arreu del territori català.

En total s’han inscrit 260 persones, de les quals 65 joves corresponent al Pubillatge, que provenen principalment de la comarca del Segrià, però també han acudit Pubilles i Hereus d’arreu de Catalunya, ja que el certamen s’ha obert a tot Catalunya. Han assistit a l’acte Pubillatge de: Aitona, Almacelles, Alguaire, La Portella, Raimat, Rosselló, Torres de Segre, Vilanova de Segrià, Balàfia i Pardinyes; d’Arenys de Mar, Balsareny, Castellbell i el Vilar, Cubelles, Navarcles, Sant Pol de Mar i Sitges; de Ripoll; d’Escaldes-Engordany; del Maresme, la Selva i Catalunya Central.

Després que l’any passat s’hagués de suspendre el certamen a causa de la Covid-19, enguany s’ha volgut celebrar per seguir mostrant el suport a la cultura segura. És per aquest motiu que l’acte s’ha celebrat en un format més íntim i amb les mesures i restriccions actuals, i ha volgut posar en valor aquesta tradició tan arrelada a Catalunya i a la comarca, i a la vegada, desconeguda per una part de la població