LA LLUITA PER LA TERRA, EIX TEMÀTIC CENTRAL A ALCARRÀS

Camins de fruita dolça - Alcarràs

Alcarràs ha estat la quarta població que s'ha visitat en el marc de la 2a edició dels Camins de fruita dolça al Segrià. L'ampli terme municipal d'Alcarràs és el màxim proveïdor de fruita dolça de Catalunya. La transformació dels conreus, de secà a alfals i fruita d'os, ha estat possible gràcies al Canal de Catalunya i Aragó, com molt bé ens ha explicat el productor Antònio Escarp. La innovació és clau en aquest sector, cada cop més competitiu i que veu en l'exportació una gran oportunitat de negoci. Juntament amb l'IRTA, els pagesos alcarrassins estudien com millorar la competitivitat a partir de l'anàlisi de les varietats, de les especificitats tècniques per assegurar que la fruita arribi en condicions òptimes a mercats que cada cop estan més llunyans i a través de l'anàlisi de diferents elements que poden assegurar millor les collites com les xarxes protectores contra vent i pedregades. La voluntat actual de la pagesia és la de desestacionalitzar la feina al camp, ampliant-la des del mes de març fins a octubre. Alcarràs ha tingut una relació molt particular amb la terra, a causa d'un règim d'explotació molt sever per part del Cabildo Catedralici, propietari latifundista de la gran partida de Montagut. Tal i com ens ha comentat la professora Marina Forcada, no fou fins l'any 1968, quan l’Instituto Nacional de Colonización expropià la terra i permeté als pagesos poder-la treballar amb garanties de futur.  


Els Camins de fruita dolça al Segrià és un projecte que neix des de l’Àrea de Turisme del Consell Comarcal del Segrià amb la voluntat de donar a conèixer i promocionar la fruita dolça, la cultura que la rodeja i els pobles que acullen aquesta producció. Els Camins pretenen acostar la població, tant segrianenca com forària, als pobles de la comarca perquè s’aconsegueixi apreciar el valor patrimonial i natural del Segrià així i com conèixer de més a prop els cicles productius de la fruita dolça, la seva comercialització i els seus atributs organolèptics amb l’objectiu final de motivar-ne el consum. 
 
Més info:

www.facebook.com/TurismeSegria
https://twitter.com/TurismeSegria