ROSA L.MCCAULEY PARKS (1913-2005)

Rosa L. McCauley (Rosa Parks)

Coneguda com a Rosa Parks, el cognom del seu marit, aquesta humil modista negra i activista pels drets civils va passar a la història quan va negar-se a canviar de seient d’autobús per haver ocupat una plaça “reservada per a blancs” en plena segregació racial als Estats Units.

Va ser detinguda i el seu arrest va desencadenar les protestes que van portar el Tribunal Suprem dels Estats Units a dictaminar que la segregació racial al transport públic era inconstitucional.

Amb la seva negativa de cedir el seu seient a un viatger blanc, un acte ple de coratge i simbolisme, Rosa Louise McCauley Parks va marcar una fita. A partir d’aquell incident, es va fundar la Montgomery Improvement Association, presidida per Martin Luther King, en defensa dels drets civils de la minoria negra. L’associació va organitzar un acte de boicot contra els autobusos de la ciutat, amb un seguiment massiu, i va donar veu a la lluita dels afroamericans de Montgomery.

Va treballar per al congressista John Conyers, va fundar l’institut Rosa and Raymond Parks per al desenvolupament personal, i va ser premiada amb la Medalla d’Or del Congrés el 1999.

El seu llegat és un dels més importants en la lluita pels drets civils.